Historie Nr. 1

Toldbodvej i København - Esplanaden

                            
 KØBENHAVN K. TOLDBODVEJ
Postsendt 1913 fra Kjøbenhavn til Randers
Intet Frimærke

Ingen Forlagsangivelse. Intet Nummer

København K- Toldbodvej (Esplanaden)

Engang var Toldbodvej kendt af enhver, men nu kigger man forgæves efter det navn i vejviseren. For efter besættelsen kom vejen ud til byens gamle toldbod til at hedde Esplanaden.

Det lyder også meget fornemmere, selv om en esplanade ikke kan være en gade. Det er et militært udtryk for det åbne terræn mellem byen og byens fæstningsanlæg.

Christian IV flyttede toldboden fra Knippelsbro til et øde område langt uden for den gamle middelalderby. Herude boede der stort set ingen mennesker. Her var sumpet, og i mange år var det losseplads for dagrenovation. Her kunne man naturligvis ikke leve, men det var et passende sted at slå folk ihjel. Og på Esplanadens grund stod en galge, som blev brugt til desertører eller andre, som havde overtrådt de militære regler.  I tiden op mod 1800 begyndte de første beboere at indfinde sig, og så kunne man ikke have kadavere hængende.

Jævne mennesker havde deres gang i kvarteret, for her lå nogle af byens velrenommerede værtshuse med navne som »Toldbod Vinhus«, »Brokkens Bod« og »Lumskebugten«, hvor der blev serveret snapse så høje, at man angiveligt måtte i »Paradiset« for at opleve noget lignende.


Tilbage til Startsiden

Tilbage til Rekappen med alle historierne

Tilbage til Twitter      Gamle postkort | Bjørn Eriksen,  Emiliehøj 4, st.th., 8270  Højbjerg | Mobiltlf.: 40 12 15 63 Kontakt