Historie Nr. 3
Frederiksgave/Hagenskov ved Assens

                            
 FREDERIKSGAVE
Ikke postsendt
C. St. Eneret. No. 155

Frederiksgave/Hagenskov

Lidt udenfor Assens og i nærheden af Ebberup på Fyn ligfger sldottet Hagenskov, som det hed dengang og igen hedder det.

Det er et af landets ældste slotte, som daterer sig tilbage til tiden før 1250. Forud herfor menes stedet at have været en middelalderborg.

Kong Abel opholdt sig på slottet i 1251 og nævnte det første gang i et kongeligt brev, hvori var angivet, at slottet tilhørte kongen.

Der er mange historier om slottet gennem tiderne. En af de mere saftige var faktisk fra starten, hvor slottet blev omdrejningspunkt i en revolte.

Jakob Erlandsen var blevet udnævnt til ærkebiskop i 1254 af kong Christoffer I. De to var dog ikke på godmodig talefod, og kongen så sig derfor nødsaget til at lade Jakob Erlandsen afgive troskabsed til kongen. Alligevel indkaldte Erlandsen i 1257 til kirkemøde i Vejle. Her blev det besluttet, at hvis kongen forsøgte at straffe en biskop, skulle der laves revolution i alle kirkerne.

Da Erlandsen herefter nægtede at krone Christoffers ældste søn til medkonge (den senere Erik Klipping) var bægeret fuldt. Kong Christoffer blev så gal, at han fængslede Jakob Erlandsen, der sad en kort periode fængslet netop på Hagenskov.

Efter Enevældens indførelse i 1660 skænkede kong Frederik III slottet og godset til sin trofaste støtte Niels Banner. Banner omdøbte slottet til Frederiksgave.

I 1954 overtog Preben Schall Holberg slottet. I 1962 fik han tilladelse til atter at kalde slottet Hagenskov.

I dag (siden 2009) ejes slottet af Jacob Caroc Claus Schall Holberg

 

Tilbage til Startsiden

Tilbage til Rekappen med alle historierne

Tilbage til Twitter


      Gamle postkort | Bjørn Eriksen,  Emiliehøj 4, st.th., 8270  Højbjerg | Mobiltlf.: 40 12 15 63 Kontakt