Historie Nr. 5
Den gamle Grænsekro ved Christiansfeld

                            
 

Teaterrestauranten
 I dag Café Hack
 Postsendt 1907
 
 Sk. B. & Kf. 3684

Den gamle Grænsekro ved Christiansfeld. Frederikshøj Kro

Mellem Christianfeld og Taps i Sønderjylland ligger den gamle Grænsekro. Det var stedet, hvor Kong Christian X den 10. juli 1920 besteg den hvide hest (lidt hvidkalket) for at ride ind i Sønderjylland.

I 56 år havde man levet under fremmed herredømme. Kongens ridetur over den slettede grænse symboliserede, at den nordlige del af Slesvig – det nuværende Sønderjylland – igen tilhørte Danmark.

Når man i dag går en tur fra museet ned til den gamle grænse, er det er svært at forestille sig at man her med koldt blod skød de mennesker, som forsøgte at flygte over grænsen. Mange gjorde forsøget. – For de fleste lykkedes det. Man smuglede i stor stil varer over grænsen. Og her var grænsehandel i små træskure på begge sider af grænsen. Skulle man ud af Danmark, måtte man en tur igennem den danske toldstue, som lå i det sydøstlige hjørne af Den gamle Grænsekro, inden man kunne begive sig mod syd – igennem ”ingenmandsland” – indtil man et par hundrede meter sydligere skulle kontrolleres af prøjserne ved deres grænsebygning. Denne eksisterer fortsat, men er indrettet til privatbolig. Overfor denne ligger i øvrigt to tidligere prøjsiske gendarmhuse. Genforenings– og Grænsemuseet’s gamle ”hovedhus” – lå nord for den gamle grænse – og tjente dengang til privatbeboelse – men med en klausul om, at der stedse skulle stå en opredt seng til rådighed for overnattende gendarmer i et værelse på 1. sal….

Jo, området omkring museet er et virkelig historisk smørhul for den, som har sans for historiens vingesus.

Overfor Den gamle Grænsekro er oprettet Genforenings- og Grænsemuseet i et nedlagt husmandssted.

På museet forsøges det at anskueliggøre hvad der skete omkring Genforeningen. Hvad Genforeningen er for en ”størrelse” – samt formidle, hvad denne betød for de mennesker, som i 1920 formåede at stemme den nordlige del af Slesvig ”hjem” til Danmark.
Den landskendte Café Hack i Aarhus har fået navn efter Kongelig Bygningsinspektør Hack Kampmann, der har stået fadder til en række markante bygningsværker i Aarhus.

Bl.a. tegnede Hack Kampmann Aarhus Teater og anbragte en café ved siden af og som en del af teaterbygningen. Cafe Hack ligger i Teatergaden lige ved Bispetorv og Århus Domkirke. Ud over at kunne opleve den hyggelige atmosfære i cafeen kan man fra restaurationslokalet gå tørskoet til og fra teatret

I slutningen af 1800-tallet gik en samling borgere i Aarhus sammen om at samle penge til en ny og anselig bygning for scenekunsten i Aarhus. Iblandt disse tog købmand Chr. Lottrup kontakt til Kampmann, og hans udkast vandt den konkurrence, der blev udskrevet om bygningen. Med Kampmanns omfattende kendskab til og forståelse for historisk bygningskunst var det en velkommen opgave at få teaterbygningen til at gå i dialog med Domkirken lige på den anden side af Bispetorvet. Den ydre og indre udsmykning på teatret blev bekostet af Otto Mønsted og rummer et rigt og fantasifuldt brug af bl.a. symboler, der understreger bygningens særegne anvendelse og den højere mening med teaterkunsten. Aarhus Teater og direktør Benjamin Pedersen kunne slå dørene op for publikum i september 1900

Bedre sent end aldrig Der skulle gå mere end 100 år førend Hack Kampmann blev ordentlig hædret af Aarhus By. I 2009 er det endelig lykkes at få en plads opkaldt efter ham. Pladsen ligger i forbindelse med Toldkammerbygningen ved Den nye havnefront i byen. Netop den karakteristiske Toldkammerbygning havde Kampmann også stået fadder til.
 

Tilbage til Startsiden

Tilbage til Rekappen med alle historierne

Tilbage til Twitter


      Gamle postkort | Bjørn Eriksen,  Emiliehøj 4, st.th., 8270  Højbjerg | Mobiltlf.: 40 12 15 63 Kontakt