Historie Nr. 9
SÆBY. Hotel Harmonien og Henrik Ibsen 

                            
 SÆBY. HOTEL HARMONIEN
Ikke postsendt

15 * 10,5 cm.

Harald Dicksens  Boghandel
Sæby.100738SÆBY. Hotel Harmonien

Sæby har et ganske særligt forhold til Henrik Ibsen. Byen er stolt over at kalde sig for Danmarks Ibsen-by. Det var her Henrik Ibsen med sin hustru holdt en god lang ferie i 1887. Ibsen bestemte sig for at drage til Skagen, som i de år var blevet en søgt kunstnerkoloni. Men Ibsen fornemmede måske, at det var blevet for meget, så han besøgte i første omgang Frederikshavn. Efter ti dage her kørte han og hustruen til Sæby, hvor de indlogerede sig på Hoffmanns Hotel. Parret blev i Sæby i halvanden måned. Nogle siger, at det var her, Henrik Ibsen skrev skuespillet Fruen fra Havet. Han er i hvert fald nok blevet inspireret her.

I hvert fald lavede den norske kunstner Marit Benthe Norheim i 2001 den seks meter høje skulptur med navnet Fruen fra Havet på havnen i Sæby. Sæby ærede Henrik Ibsen ved på 100 året for hans fødselsdag - 20. marts 1928 - at sætte en mindeplade på det daværende Hotel Harmonien. Hotel Harmonien, hvor Ibsen boede under sit ophold i Sæby, lå på Torvet i Sæby. Hotellet er nu nedlagt og der findes på stedet en tøjbutik.

Da hotellet blev nedlagt og omdannet til "Restaurant Henrik Ibsen" kom to københavnske damer ind og bestilte højt smørrebrød. Da de ikke syntes, smørrebrødet var højt nok, forlangte de at tale med Henrik Ibsen.

Uden at fortrække en mine svarede tjeneren: ”Desværre, jeg har ledt, men Henrik Ibsen synes sunket i jorden".  
 

Tilbage til Startsiden

Tilbage til Rekappen med alle historierne

Tilbage til Twitter


      Gamle postkort | Bjørn Eriksen,  Emiliehøj 4, st.th., 8270  Højbjerg | Mobiltlf.: 40 12 15 63 Kontakt